A magyar kormány a Szerb Országos Önkormányzattal közösen szervezett edzőtábort a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában

Nagy felelősségünk az élet minden területén a szerb-magyar barátság elmélyítése - fogalmazott a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára 2020. július 8-án, szerdán Gárdonyban, ahol a Palicsi Vitorlás Klub magyar és szerb sportolóinak vitorlástábora zajlik.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy sosem látott kiváló kapcsolat alakult ki a szerb és a magyar nemzet között, mert mindkét ország "félre tudta tenni a történelmi múltat, a sérelmeket és fájdalmakat".
Úgy vélte, a Palicsról érkezett gyerekek is érezhetik a tábor során, hogy magyarnak és szerbnek nemcsak most, hanem évszázadok múlva is jó barátságban, közösen kell együtt élnie. Ennek pici szelete a sportbarátság, amihez az edzőtábor is hozzájárul - fűzte hozzá.
Kikics Andrea, a Vajdasági Vitorlás Szövetség elnöke, a Palicsi Vitorlás Klub tagja közölte, hogy tizennyolc gyereket hoztak Szerbiából, közülük öten belgrádiak, a többiek a palicsi klub igazolt versenyzői.
Soltész Miklós kiemelte: a táborban mindenki érezheti, hogy a magyarokra mindig számíthatnak, mint ahogy a magyarok is szeretnének számítani rájuk.
Rámutatott: "nagy bajban van a világ, nagy őrület felé kergeti magát, főleg Nyugat-Európa és az Egyesült Államok, ezért ebben a helyzetben a közép-európai és a Balkán térségének nincs más lehetősége, mint összefogni és együttműködni".
Az államtitkár elmondta, hogy a magyar kormány a Szerb Országos Önkormányzattal közösen szervezte az edzőtábort a Velencei-tavi Vízi Sportiskolába (VVSI), amelyet a kormány másfél millió forinttal támogat. Ebből az összegből a gyerekek utazása, szállása, étkeztetése biztosított az öt nap során.
Kikics Andrea jelezte, hogy a gyerekek haladó vitorlázók, többen szép eredményeket értek már el Szerbiában és Magyarországon is.
Mint mondta, az idei szezonjuk a koronavírus-járvány miatt rövid és igen zsúfolt lesz, ezért az öt nap folyamán is a következő versenyekre készülnek. Az edzőtáborban Zakic Dejan edző vezetésével reggelente kondíciós edzésen vesznek részt a fiatalok, majd délelőtt és délután is vízre szállnak.   

-MTI-

MTI/Vasvári Tamás

 

Testvérvárosok

Szeged Megyei Jogú Város (Magyar Köztársaság) - 1966.

Miután áttekintették az 1966. június 17-én megkötött testvérvárosi egyezményt, és megállapították, hogy a több évtizedes kapcsolat mindkét város számára hasznos és gyümölcsöző volt, Szabadka és Szeged város vezetősége 2003. október 3-án aláírta a testvérvárosok együttműködéséről szóló egyezményt.

www.szegedvaros.hu

Kiskunhalas (Magyar Köztársaság)

Kiskunhalas Város és Szabadka Város vezetősége 2016. február 26-án hozott döntést a testvérvárosi kapcsolatok és baráti együttműködés létrehozásáról..

www.kiskunhalas.hu

Érd Megyei Jogú Város (Magyar Köztársaság)

Érd Megyei Jogú Város és Szabadka Város vezetősége 2010. július 8-án hozott döntést a testvérvárosi kapcsolatok és baráti együttműködés létrehozásáról.

www.erd.hu

Székelyudvarhely (Románia)

A Székelyudvarhely és Szabadka városok közötti testvérvárosi megállapodás 1994. szeptember 27-én született meg.

www.varoshaza.ro

Dunaszerdahely (Szlovák Köztársaság)

Dunaszerdahely és Szabadka 1996. július 16-án kötött egyezményt a testvérvárosi kapcsolatokról.

www.dunstreda.sk

Olmütz (Cseh Köztársaság)

1996. július 16-án született meg a döntés az Olmütz város és Szabadka közötti testvérvárosi kapcsolatok és baráti együttműködés létesítéséről.

www.olomouc.eu

Eszék (Horvát Köztársaság)

A Szabadka Város és a horvátországi Eszék közötti testvérvárosi kapcsolatok és együttműködés létrehozásáról 2010. július 8-án született döntés..

www.osijek.hr

Brest (Fehéroroszország)

Brest Város és Szabadka Város vezetősége 2015. április 23-án hozott döntést a testvérvárosi kapcsolatok és baráti együttműködés létrehozásáról.

city-brest.gov.by