Saját online áruházat nyitott a Kárpátia Borház

A külhoni magyar borvidékek legkiválóbb borait felvonultató karpatiaborhaz.hu webáruház lehetőséget teremt arra, hogy a leendő vásárlók otthonuk kényelméből is válogathassanak a Kárpátia Borház egyedülálló felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki borkínálatából; hogy böngészhessenek az aktuális ajánlatok között; vagy éppen megismerjék, és újra „visszaszeressék” a Kárpát-medence történelmi borvidékeit és mai, elhivatott magyar borászainak remekeit.

A számítógépről, laptopról, táblagépről és telefonról egyaránt könnyen elérhető karpatiaborhaz.hu webáruházat úgy építették fel, hogy a vásárló minél könnyebben tájékozódhasson az adott kínálatról.

Az áruházban borrégiók, borfajták szerint is lehet keresni, ugyanakkor exkluzív, díszdobozos válogatások segítik azokat, akik e különleges borokkal megajándékozni szeretnének valakit. 

Az érdeklődők minden egyes terméknél megtalálják annak részletes adatait, érdekes háttérinformációkat tudhatnak meg az adott bort előállító pincészetről, sőt, értékelhetik is a terméket.

Azoknak, akik még ennél is könnyebben szeretnének választani, egy gyorsan áttekinthető, „lapozható” borkatalógus is rendelkezésére áll, az itt kiválasztott bor nevét az oldal keresőjébe beírva juthatunk el egyenesen a kiválasztott termékig.

Akár regisztrált vásárlóként, akár vendégként érkezünk a pénztárhoz, a vásárlás menete egyszerű és biztonságos.

\"\"

A Kárpátia Borház

A Kárpátia Borház a Kárpát-medencei - felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki - külhoni magyar borvidékek piacra segítését, értékesítését és színvonalas arculati megjelenését segítő nemzetpolitikai vállalkozás. A külhoni magyar történelmi borvidékek bemutatása mellett felvállalja, hogy nagykereskedésében, kiskereskedelmi hálózatában és webáruházában új piacokat teremt a külhoni magyar borászatok számára a Kárpát-medencében és egész Közép-Európában.

Hisszük, hogy a magyar bor határtalanul segítheti nemzetünket és képes sok tekintetben újraegyesíteni a Kárpát-medence energiáit. A bornak mindig is fontos szakrális szerepe volt a magyarok életében, megkérdőjelezhetetlen helyet töltött be a mindennapok egyéni és közösségi kapcsolatainak alakításában és megélésében. Valljuk, hogy a Kárpát-medence magyar borainak pótolhatalan nemzetösszetartó ereje van. Az elmúlt évek során a magyar bornak ezt az egyedülálló szerepét ismerte fel a Kárpát-medence Intézet, amely biztos hátteret nyújt a Kárpátia Borház program és vállalkozás elindításához. Programunk része a Kárpátia Borház Nagykereskedés, amely befogadója, bemutatója és segítője valamennyi külhoni magyar borász legjobb borainak, valamint külön figyelmet szentel a Belső-Magyarországi egyedi borkínálatnak is, a régi magyar szőlőfajtáktól a kéknyelű borok legteljesebb választékáig.

Vállalkozásunk fontos célkitűzése, hogy a bornagykereskedés mellett - a Kárpát-medence legfontosabb városaiban - Kárpátia Borház néven bortékákat hozzunk létre, amelyek Szegedtől Kolozsvárig színvonalas feltételeket biztosíthatnak különleges borkóstolóknak, kulturális, turisztikai programoknak és az egyedülálló magyar borvilág újjáépítésének.

 

A hétvégén veszi kezdetét a XXVIII. Európai Filmek Palicsi Fesztiválja

Az idei programban 130 alkotás szerepel, melyek közül hat magyar. A filmvetítések mellett könyvbemutatók, kiállítások, panelbeszélgetések és zenei programok várják az érdeklődőket.
 
A palicsi filmfesztivál előprogramja már elrajtolt a napokban, Szabadka központjában Európa legjobb filmjeit tekinthetik meg az érdeklődők.
 
A XXVIII. Európai Filmek Palicsi Fesztiválját idén is a hagyományos időpontban, július 17-e és 23-a között rendezik meg. A palicsi Nyári Színpad mellett az Eurocinema, az Abbázia és a Lifka mozikban, valamint Szabadka főterén is vetítenek majd filmeket.
 
A számos vetítés mellett idén is koncertekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel várják az érdeklődőket a szervezők. A néhány nap alatt több, mint 130 filmet adnak le, amelyeket 15 kategóriába soroltak a szervezők.
 
Idén először fesztiválműhelyt is szerveznek Palicson, ahol bloggerek, vloggerek és influenszerek találkoznak majd.
 
A fesztiválon magyar filmet is bemutatnak a közönségnek. Köztük Szabó Győző önéletrajzi könyve alapján készült Toxicoma címűt, valamint az Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékot, amelyben a szabadkai Béres Márta is szerepel.
 
Forrás: pannonrtv.com                                                  Fotó: Huszár Krisztián (Pannon RTV)

Népművészeti tábor a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban

Elkezdődött a Már minálunk... elnevezésű népművészeti tábor a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban

A július 9-ig tartó táborba 15 fiatal jelentkezett. Az eseményen egyéb programok mellett népi énekeket, néptáncokat és agyagozást tanulhatnak a gyerekek.

A szabadkai Népkör ezzel párhuzamosan az óvódásoknak is szervez programot. Az Aranykapu Vakáció elnevezésű esemény július 7-étől kezdődik és egészen augusztus 22-éig tart.

A nyáron ezen kívül színjátszó és képzőművészeti tábort is fognak tartani.

Forrás: pannonrtv.com                              Fotó: Gál Hermina (Pannon RTV)

Koncertek a Zenepavilonban

A Palicsi Park Kft. meghirdette új programsorozatát, ami egy régi hagyomány újraélesztését tűzte ki céljául. A terv szerint egész nyáron szabadtéri koncerteket szerveznek szombatonként a Zenepavilonban. A helyszínválasztás sem véletlenül alakult úgy ahogy, hiszen anno pontosan ezzel a céllal épült meg maga a pavilon, azonban az elmúlt években sajnos csak különböző eseményekhez kötődően tartottak zenei fellépéseket.

A legutóbbi hétvégén indult a Nyári koncertek a palicsi Zenepavilonban rendezvénysorozat, mely a tervek szerint az egész nyarat felöleli majd. Minden szombaton 18 órától koncertekre várják az érdeklődőket, a tópartján sétáló embereket. A nyitórendezvényen dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke szólalt fel elsőként, aki elmondta, hogy a régi hagyomány újraélesztése a cél ezzel, az pedig mindig örömmel tölti el, ha olyan lépéseket tesznek, amivel Palics régi fényét hozhatják vissza.

Rámutatott, hogy a Zenepavilont ugyanazon a napon adták át, mint a Víztornyot, a Női strandot és a Vígadót, valamint a szabadkai Városházát. Bíró Károly volt ekkoriban a polgármester és az ő vezetése alatt épülhettek meg ezek a mai napig is meghatározó épületek. Érdekesség, hogy a Zenepavilon Szabadka város legkisebb szecessziós építményeként van nyilvántartva. Ezen túl köszönetet mondott a Palicsi Park Kft., valamint a Palics-Ludas Közvállalat dolgozóinak, mert miattuk olyan szép a fürdőhely és környezete. Kifejezte háláját a zenészeknek, előadóknak, akik elfogadták a felkérést és teljesen díjmentesen szórakoztatják majd a kilátogatókat. A kialakult program pedig igen minőségire és sokszínűre sikerült.

Az első alkalmon a Gordanov blues ghetto együttesét hallhatta a közönség. A nyár hátralévő részére pedig a következő a terv:

Június 26-án klasszikus zenével jelentkeznek a szabadkai és törökkanizsai zeneiskolák növendékei; július 3-án a Szabadkai Fúvószenekar ad koncertet; július 10-én a délvidéki Aranyfuvolát láthatja a nagyérdemű; július 17-én a VIS Limunada együttese hozza el az 50-es, 60-as éveket; július 24-én újfent a Szabadkai Fúvószenekar lesz látható; július 31-én Nikola Radonjić rock koncertjének lesz helyszíne a pavilon; augusztus 7-én a Pnemua Quartett játszik jazz és örökzöld dalokat; augusztus 21-én a Pannon evergreen tölti be zenével a helyet, míg az utolsó nyári hétvégét és az évadot harmadik jelenésével ismét a Szabadkai Fúvószenekar klasszikus zenei projektje zárja majd.

Forrás: vajma.info                 Fotó: Pannon RTV

Szeptember elsejére elkészül Szabadkán a magyar Vackor Óvoda

Az új épület földszintjén két bölcsődei, az emeleten pedig három óvodai csoportszobát alakítanak ki, melyek összesen mintegy 100 kisgyermek fogadására lesznek alkalmasak. 

A munkálatok befejezését július végére tervezik, ezután következik az épület műszaki átvétele és az intézmény bejegyzése a tartományi illetékes titkárságnál. 

A Vackor Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény alapkövét egy éve helyezték. A projekt Magyarország kormányának támogatásával valósul meg, a telek tulajdonosa és a beruházó pedig a Szekeres László Alapítvány. 

Minden szempontból a legkorszerűbb óvoda létrehozására törekedtek, a korosztályok szerint elkülönített csoportszobákhoz külön öltözők és mosdók kapcsolódnak. Továbbá a kicsiket több közösségi tér, külső udvar, tornaterem és jól felszerelt játszótér is várja az új épületben. A tervek szerint az intézménynek 20-25 alkalmazottja lesz. 

Az intézmény a szülőföldön való megmaradást szeretné ösztönözni. A létrejövő intézménynek várhatóan már egy év múlva lesz egy kihelyezett tagozata Újvidéken, de a jövőben tervben van több ilyen tagozat létrehozása. 

Az intézmény nevelő és gyakorló óvoda is lesz egyben, amely lehetőséget biztosít majd a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar óvodapedagógusainak, valamint a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ által szervezett képzéseken résztvevő hallgatóknak a gyakorlati munkára. 

Az óvoda a szabadkai Radić fivérek utcában található. 

Forrás: pannonrtv.com                                Fotó: Pannon RTV

Délvidéki tehetségeket díjaztak

Immár kilencedik alkalommal került sor a Vajdaság Tehetség Gálára, amit a szabadkai városháza dísztermében rendeztek meg. A korábbiakhoz hasonlóan most is öt – öt kategóriában (természettudományok, társadalomtudományok, sport és mozgáskultúra, képzőművészet és filmművészet, valamint zeneművészet) választották meg a két – két legjobb kistehetséget, illetve két – két ígéretes tehetséget. Ezeken túl kiosztásra került a Kiváló tehetség és a Tehetséges fiatal címek is, ezeket egy – egy személy kaphatott meg; valamint két tehetség nagykövetet is megválasztottak.

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke, Szűcs Emese elmondta, hogy mindig örömteli feladat ennek a gálának a megszervezése, minden alkalommal egy ünnep, hiszen a tehetséges fiatalok köszöntik ily módon. Rámutatott, hogy a fiatalok a szorgalom, a kitartás és a kemény munka következtében nagy eredményeket értek el, ezért jutalmazzák őket. A Délvidéken minden fiatal számára példaképek lehetnek a tehetségnagykövetek, akiket megválasztanak.

Nagykövetnek most Dr. Kiss L. László fizikust, csillagászt, kutatóprofesszort, valamint PhD és DLA Vitkay – Kucsera Ágota egyetemi tanárt választották. Utóbbi elmondta, hogy nagyon meglepődött, mikor megtudta, hogy tehetség nagykövetnek jelölték. Természetesen ez csak még tovább motiválja, hogy a jövőben minél többet kapjanak tőle a diákjai. Tény, hogy a tehetségek saját maguk hozzák meg a döntéseik azzal kapcsolatban, merre fejlődnek tovább, de a tanárok szerepe mindig hatalmas. Szerencsésnek érzi magát, hiszen számos tehetséges fiatallal dolgozhatott együtt és került ki a keze alól.

A másik nagykövet, Kiss L. László csillagász 1991-ben a szabadkai gimnáziumot fejezte be, majd Szegeden folytatta tanulmányait. Hét, Ausztráliában eltöltött év után költözött Budapestre, ahol az elmúlt tizenkét évet leélte. A gyökereit azonban ő is őrzi, családja Horgoson él. Rámutatott, hogy a szülőföldön kapott elismerés mindig egy kicsivel többet jelent. Munkássága során számos kisbolygót felfedezett már és volt, amit édesanyjáról, illetve szülővárosáról nevezett el. A fiataloknak pedig azt üzeni, hogy a sikerhez elengedhetetlen a szerencse, a kitartás és a rengeteg tanulás, de nagyon fontos, hogy szeressék azt, amit csinálnak.

A IX. Vajdasági Tehetség Gálát az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, illetve a Nemzeti Tehetség Program.

Forrás: vajma.info                 Fotó: Huszár Krisztián / Pannon RTV

Bemutatták Bíró Tímea új kötetét a Kortárs Galériában

Kedd este került bemutatásra a szabadkai Kortárs Galériában Bíró Tímea második kötete, amely a Hosszú címet viseli. Az este folyamán vele a Forum Könyvkiadó szerkesztője, Berényi Emőke beszélgetett. Ludovico Einaudi kortárs zeneszerzője Run című művének videóváltozatát láthatták az egybegyűltek a rendezvény elején; ezzel kapcsolatban mag a szerző mesélte el, hogy az alkotófolyamat idején ez volt az a zenemű, ami segített elmerülni az írásban.

Mostani kötete, a Hosszú egy nagymama ápolásának a történetét dolgozza fel. Hamar kiderült, hogy a lírai én azonosítható a költővel, ám itt megjegyezte, hogy a történetet nemcsak ő írta, hanem vele együtt sokan mások is. Saját véleménye szerint sajnos ez egy elég sokakat érintő dolog, a legtöbbeknek van tapasztalata egy beteg hozzátartozó, közeli családtag ápolásában. Épp ezért könnyen érezhetik magukénak az emberek a kötetet. Végig törekedett arra, hogy ne legyen semmilyen tabu, feldolgozta a betegség, az ápolás és a halál témáit, igyekezett természetesen hozzáállni ezekhez a témakörökhöz. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy nem terápiás jelleggel kezdett el írni, hanem mert kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek beszéljenek ezekről a dolgokról.

A beszélgetés ideje alatt Szerda Zsófia fotóit lehetett látni, ami egyben a mostani kiadvány illusztrációs anyagát is adja. Ezzel kapcsolatban a szerző kifejtette, hogy együtt járták ketten a terepet, több fotó készült lovakról is, amelyek aztán inspirálták az írói folyamatban. A ló, mint a kötet egyik fő motívuma, a szerző számára az izmok munkáját jelenti. Elmondta, hogy tudatosan választotta ki ezt a motívumot és a teljes alkotói folyamat során céltudatosan állt össze a kötet.

Forrás: magyarszo.rs             Fotó: Forum Könyvkiadó / Pajzer Csaba

Lerótták tartozásukat a szabadkaiak

Szabadka városa rengeteget köszönhet Bíró Károlynak. Az egykori polgármester 1902 és 1918 között állt a város élén, ebben az időszakban pedig sikerült kialakítani azt a városképet, ami a mai napig annyira jellemzi Szabadkát. Majdnem 70 évvel a halála után most egy egész alakos szobrot kapott a főtéren és a helyiek ily módon törlesztették egy régi adósságukat. A nemzeti összetartozás napján, június 4-én került sor a szobor leleplezésére. Az eseményen rengetegen jelen voltak, többek között a VMSZ elnöke, Pásztor István, az MNT elnöke, Hajnal Jenő, a szabadkai VKT elnöke, dr. Pásztor Bálint, Stevan Bakić polgármester és Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja is.

Szabadka szecessziós városképét Bíró Károlynak köszönheti; polgármesteri hivatali ideje alatt épült meg a városháza, de az mellett a palicsi vígadó és a víztorony is. Pásztor István, aki a szobor felállítását is kezdeményezte, ünnepi beszédében rámutatott, hogy Bíró Károly nevét kitörölték az emlékezetből és szellemmé változtatták. Nem volt bűnös, mégis Trianon után eltörölték az emlékét és 88 éves korában a hidegtől és nélkülözéstől nyomorogva hunyt el.

A VMSZ elnöke kifejtette, hogy ez a város, amely annyira büszke szecessziós városházájára és Palicsfürdőjére, kitörölte annak a polgármesterének az emlékezetét, akinek mindazt, amire ma is épül a város imázsa, köszönhetett. Pásztor István abban bízik, hogy a mostani szobor felavatása egy mérföldkövet jelent majd a város történelmében, mert eltörli majd azt a nézőpontot, ami a várost kisajátító gondolkodást jellemzi. A közös gondolkodásban és fejlődésben hisznek és ez azt is jelenti, hogy most visszakerül Bíró Károly a város történetébe.

A szobor a városháza előtt áll, felavatása után pedig többen lefényképezkedtek, illetve lekezeltek vele. A munka Lantos Györgyi és Máté István magyarországi szobrászművészek alkotása. Az egész alakos szobor mellett egy plakátoszlop hirdeti magyar, szerb, horvát és angol nyelven Bíró Károly érdemeit. A Vajdasági Magyar Szövetség által alapított Bíró Károly Alapítvány kezdeményezte az emlékmű felállítását.

Forrás: vajma.info                         Fotó: Pannon RTV

Bemutatták dr. Papp Árpád legújabb köteteit

Dr. Papp Árpád két kötete is bemutatásra került a héten a Szabadkai Városi Múzeumban. A Délszlávok Párizsban – Egy határszakasz megrajzolásának krónikája és dokumentumai, illetve az Igaz történetek Mindenkiföldjéről I – II. című műveit a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által jelenhettek meg. A bemutatón jelen volt a múzeum igazgatója, Mihájlovity Anikó, aki köszöntötte a látogatókat. A szerzővel ezek után Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa beszélgetett Trianonról, az érintett eseményekről, valamint a történelmi és a néprajzi munka különbségeiről.

Utóbbi a kiadványok méltatása közben kiemelte, hogy a Délszlávok Párizsban egy történészi munka. Ez dr. Papp Árpád tanulmánya mellett 127 szerb és francia nyelvű hivatalos dokumentum magyar nyelvű fordításait tartalmazza. A másik munka, az Igaz történetek Mindenkiföldjéről egy néprajzi jellegű mű; ez személyes visszaemlékezésekből áll az 1941 és 1948 közötti időszakról. Maga a szerző az előbbi kapcsán kifejtette, hogy az a Szerb – Horvát – Szlovén Királyság határainak kialakulását, valamint a békekonferencián részt vevő délszláv  szakértői bizottságok munkáját mutatja be még a szerb történészek által sem feldolgozott dokumentumokon keresztül. Ilyen módon is törekszik Trianon témájának tárgyilagos megközelítésére.

Persze dr. Papp Árpád is elmondta, hogy teljes tárgyilagosságot senki nem várhat el magáról, de mégis nyitottnak kell lenni a tényekre, amelyek a valósághoz visznek közelebb bennünket. Rámutatott, hogy a délszláv állam határainak létrejöttében nagy szereppel bírtak a délszláv tudósok. Elmondta azt is, hogy a tudósok már az I. világháború kitörését követően, 1914 őszétől a nagyhatalmi központokban tudományos népszerűsítő tevékenységet folytattak a délszláv állam létrejötte érdekében.

Utóbbi kötettel kapcsolatban elhangzott, hogy az olvasható visszaemlékezések begyűjtése egy csapat néprajzkutatóhoz köthető; ezt szerkesztette egy kétkötetes kiadvánnyá dr. Papp Árpád. Bácska harminc településéről gyűjtöttek elbeszéléseket a II. világháborúról, a magyarellenes partizán megtorlásokról, valamint a Tito és Sztálin 1948-as szakításáról. A mű a szájhagyományra épülve mutatja be, hogyan élték át a történelmi változásokat az érintettek. A szerző ezzel kapcsolatban elmondta, hogy egyes elbeszélések egyenesen ellentmondóak voltak vagy több helyen eltértek a különböző visszaemlékezők között. Mindenesetre a legtöbb történetben jelen van a jellemző bácskai magyar vonás, a humor, hiszen sokan a legtragikusabb eseményekről is képesek egy idő után humorosan nyilatkozni.

Forrás: magyarszo.rs             Fotó: Pannon RTV

A szecesszió – a KDSZ bemutatója

A holnapi napon, azaz június harmadikán láthatja a nagyérdemű a Kosztolányi Dezső Színház idei évadának utolsó, hatodik bemutatóját. Este 19 órától tekinthetik meg Zlatko Paković szerzői projektumát, amely a Szabadkai szecesszió címet viseli. Azok, akik az első előadásról lemaradnak, másnap azonnal pótolhatják is a mulasztást, hiszen akkor megejtik az első reprízt is. A rendező a sajtótájékoztató keretein belül beszélt új előadásának témájáról, a szecesszióról; annak központi szerepéről, több irányból való megfoghatóságáról.

A szecesszióval találkozhatnak majd a nézők, mint művészi szellemiség, mint elkülönülés a rutinszerű, sztereotípiák mentén szerveződő élettől és az erre való reflektálástól. Ily módon tarthat majd szemei elé tükröt a közönség, amely a művészetet és a filozófiát már nem a szecessziós elszakadás szellemiségében értelmező európai polgárság közelmúltját és jelenét tükrözi.

Mészáros Gábor, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Verebes Andrea, Búbos Dávid színészekkel találkozhatunk a színpadon a mostani előadásban, ám a ezúttal hozzájuk csatlakozott Ladik Katalin is. Utóbbi elmondta, hogy Újvidéken élte meg a szecesszió élményét oly módon, ahogy a rendező a szavaiban ábrázolta. Ott és akkoriban teljes átéléssel része volt az avantgárd művészeti világnak, az akkori szellemiség pedig tükrözte a szakítást a hagyományos művészettel.

Gondolatait Kucsov Borisz is megosztotta a jelenlévőkkel, aki elmondta, hogy számára, alkotóként, szereplőként és született szabadkaiként, számára nehezebb összetett mondatokban fogalmazni. A lehetőség adott, de nem feltétlen van szükség rá. A mostani előadás sokkal inkább jelent neki érzéseket, hangulatot, csendet.

A továbbiakban Mészáros Gábor emelte ki, hogy immáron a hatodik bemutatóra kerül sor az évadban, ami egyértelmű jele annak, hogy a Kosztolányi Dezső Színház sikeresen vívta meg a harcokat az elmúlt időszak nehézségei közepette. A Szabadkai szecesszió előadás zeneszerzője Mezei Szilárd; a díszletért, valamint a jelmezekért Daniela Mamužić a felelős; a koreográfia pedig Fülöp Tímea nevéhez köthető. Szabadka Város, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosították az előadás anyagi hátterét.

Forrás: magyarszo.rs             Fotó: Pannon RTV